Fenningerová získala prvé zlato výhrou super-G

03.02.2015 Celý región

Vail/Beaver Creek 3. februára (TASR) - Rakúska lyžiarka Anna Fenningerová získala prvú zlatú medailu na 43. MS v alpských disciplínach, keď v utorok vyhrala super-G. Na striebornú priečku len o tri stotinky odsunula vedúcu pretekárku Svetového pohára Tinu Mazeovú zo Slovinska, ktorá v americkom Beaver Creek pri Vaile obhajovala v najmladšej alpskej disciplíne svoj titul spred dvoch rokov zo Schladmingu.

Dvadsaťpäťročná Fenningerová získala svoj druhý titul po superkombinačnom z roku 2011, ale v superobrovskom slalome žala pred rokom v Soči olympijské zlato. "Samozrejme že bolo mojím tajným snom získať v super-G aj druhú zlatú medailu. Ale nebolo to dnes ľahké, o čom svedčia aj odstupy na čele. Navyše sme museli hore dlhšie čakať a v tom vetre to nebola žiadna slasť," vyznala sa pre ORF Fenningerová. Striebro je aj malé víťazstvo Mazeovej, ktorá vydolovala svoju jedenástu medailu na vrcholných podujatiach a v tomto smere je najlepšia medzi aktívnymi pretekárkami.

Až tretia skončila americká lyžiarska "superstar" Vonnová, ktorej jazda bola plná neistôt a hoci v spodnej časti tempo vystupňovala, na titul to nestačilo. Nová historická rekordérka v počte víťazstiev v pretekoch Svetového pohára (64) nie je až taká úderná na medailových podujatiach. Naposledy sa zo zlata na MS tešila v roku 2009 (zjazd a super-G) a o rok neskôr získala olympijské zlato v zjazde. Z troch štartov na šampionáte v rok 2011 má len jedno striebro, v jedinej súťaži v roku 2013 padla a spôsobila si dlhotrvajúce zranenie, ktorú ju s obnovenými komplikáciami v minulej sezóne nepustilo na olympijské zjazdovky. "Skúšala som ísť moju líniu, ale dnes to v týchto podmienkach nešlo. Samozrejme, že som túžila po zlate, takže škoda - najvyšší cieľ som nesplnila. Ale zase medaila je doma a v piatok v zjazde urobím všetko pre zlatú," konštatovala pre ORF Vonnová.

Súťažný program v Beaver Creek odštartoval trochu smoliarsky, ale v podstate tradične. Ako to na týchto podujatiach býva často, poveternostné podmienky zamedzili včasnému štartu kĺzavých pretekov, v tomto prípade ženského super-G. Jury presunula začiatok súťaže o polhodinu na 19.30 SEČ pre kombináciu sneženia a vetra. Zároveň presunuli štart nižšie, kde toľko nefúkalo. V ženskom superobrovskom slalome Slovensko nemalo zastúpenie.

Výsledky super-G:
1. Anna Fennigerová (Rak.) 1:10,29, 2. Tina Mazeová (Slovin.) +0,03 s, 3. Lindsey Vonnová (USA) +0,15, 4. Cornelia Hütterová (Rak.) 0,26, 5. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +0,78, 6. Tina Weiratherová (Licht.) +1,03, 7. Lara Gutová (Švaj.) +1,28, 8. Kajsa Klingová (Švéd.) +1,47, 9. Julia Mancusová (USA) +1,65, 10. Elena Curtoniová (Tal.) +1,68.
 

Vyberte región